Aile Sistem Açılımı Nedir?
Kök aile açılımı, Aile dizimi, Aile sistem açılımı gibi farklı isimlerle anılan bu yöntem ilk olarak Alman psikoterapist Bert Hellinger tarafından kullanılmıştır ve ailenin kuşaklar boyu birbirine görünmez bir bağla bağlı olduğu anlayışına dayanmaktadır. Birey olarak yaşadığımız bütün iyi ve kötü olayalar, doğru ve yanlış kararlar aslında köklerimize dayanmaktadır.Birey ailesine geri götürülüp, ailesiyle içrek dünyada barıştırılarak ve aile sistemi içinde var olan mevcut yeri gösterilerek, sistemin yıkılan ve bozulan yanlarını onarılır.
Bu yönteme göre, herkes içine doğduğu ailenin köklerinden başlayarak günümüze gelene kadar yaşayan herkes ve yaşanan tüm olayların şekillendirdiği bir sistemden etkilenmektedir. “Aile içinde olan her durum aile fertlerinin DNA’larına kazınmakta ve nesilden nesile aktarılmaktadır.“
Hayatımızda sürekli tekrar eden zincirleşmiş olayların hatta psikolojik sorunlarımızın ve travmalarımızın da sebebi içinde bulunduğumuz aile sisteminden kaynaklanmaktadır.Aile dizimi terapisinde, kişinin hayatında sürekli tekrar eden davranışlarından yola çıkılarak başlanır. Çoğu zaman bu zincirlere takılmış kişiler neden bunu yaptıklarını ve neden böyle hissettiklerini bilmezler bile.Bunun yanında aile bireylerin yaşının, cinsiyetlerinin, yaşayıp yaşamadığının, bu bireylerin nerede ve hangi zaman diliminde yaşadığının bir önemi yoktur.
Bert Hellinger’in Türkçe’ye “Sevgi Düzenleri” adıyla çevrilen “Ordnung der Liebe” adlı kitabından tam tercüme edilmiş olan “Ağır Kader” (Schwere Schiksal) soyağacında yaşanmış travmatik vakaları içeriyor. Aile sisteminde bozulmaya yol açabilen bazı durumlar şunlardır:
-İntihar,
-Cinayet,
-Zulüm etmek, zulme uğramak, tecavüz, taciz,
-Terk etme, aldatma, istenmeyen- gönülsüz, çocuk uğruna beraberlik,
-Boşanma, ayrılma,
-Evlatlık edinme- verme,
-İlk aşklar veya evlilikler, o ilişkilerden olan çocuklar,
-Evlilik dışı doğumlar,
-Düşük, çocuk aldırma, ölü doğum, doğuştan gelen sakatlıklar vb.
Diyelim büyük Babanın işlediği bir cinayetten hiç haberi olmayan torun, kurbana karşı duyulması gereken suçluluğu taşıyor ve kendi hayatını kısıtlıyor, kronik depresyon yaşıyor, hatta intihar ederek kendi dahli olmadan yaşanmış bir haksızlığı yaşamıyla “ödüyor”.
Aile dizimi, aile fertlerince yapılan olumsuz durumların nesillerden nesle aktarılması ve en nihayetinde şimdiki zamanda psikolojik veya fiziksel sorunlar olarak kendini göstermesi olarak açıklanabilir.
Daha detaylı bilgi için sayfamızda bulunan “Aile sistem açılımı nedir, nasıl yapılır, neyi amaçlar?” adlı yazımızı okuyabilir veya bizimle iletişime geçebilirsiniz.(05359493699)